tisdag 23 maj 2017

sidospår blev blogginlägg. Kevin-fallet upprör.

Hej!
Dagens blogginlägg skulle egentligen inte varit här. Jag skulle skriva på USB-bloggen men det blev ett sidospår. Jag har svårt att släppa saker, det gnager sig fast och kliar tills jag rivit hål på det tillräckligt för att jag ska kunna se något annat... Fallet med Kevin och dokumentären om Robin och Christian är en sån sak som gnager, och jag tror det gör det hos många i detta landet, det är ju ett rättsövergrepp som är svårt att släppa. 

Men det blev så otroligt tydligt när jag satt och gjorde research för att förstå hur vi ska utveckla våra barns lärande på rätt sätt;
all form av kunskap om barns utveckling är totalt bortblåst hos samtliga poliser under Kevin-fallet,

Jean Piaget kom under sin tid (1896-1980) fram till en hel del av det vi idag vet om hur barn utvecklas och tänker. Även om inte alla hans tankar var korrekta så har han lagt grunden till mycket av det vi förstår idag och i alla fall jag kan tycka att det borde snappats upp av dem som styr över lagar och regler för barn i ett så "skrytande demokratiskt och empatiskt land som Sverige"

Piaget och även nu pratar vi om magiskt tänkande för barn mellan 2-6 år och det är ett sätt att bevisa eller förklara om man så vill att barn ”inte förstår verkligheten” fullt ut.
Dem har en uppfattning om att dem existerar i en värld med andra människor och djur, men dem har inte än förståelsen att saker sker; överallt-hela tiden.
Dem har inte heller full förståelse för orsak och verkan eller naturliga samband som äldre barn kan. Istället använder sig barnet av vad den vet =
Jag existerar + Kevin Existerar = Jag och Kevin känner varandra och leker ihop. Kanske var jag sur på Kevin sist vi lekte? … Jag får veta att Kevin är död =
Att jag var sur på Kevin ledde till att han dog, det kanske var jag som dödade Kevin.

Efter denna och troligen flera liknande tankekedjor och känslostormar frågar eller påstår barnet (Robin 5 år) något om Kevin och hoppas få en förklaring eller ledtråd till varför saker är som det är. Vi vet alla att barns favorit fråga alltid är "varför". Det är kanske ett sätt att försöka få en bild av sin roll i verkligheten. Barnet har som sagt vid detta laget en ganska stark självuppfattning men inte någon självinsikt eller vidare bra omvärldsförståelse. Så när Robin säger något som för föräldrarna ansåg vara något som kanske kan hjälpa polisen blir dem inblandade och därifrån sköter dem ingenting som dem borde.

Jag har ingen djupare kunskap i barns tankeprocess mer än dem kunskap jag läst till mig i böcker och min erfarenhet som barnflicka och teaterledare för barn.
Men det känns för mig som en ganska relevant åtgärd både för polisen och rätten att ta in en barnpsykolog och en forskare som kan förklara hur dessa bröder
själva försöker anpassa sig till det faktum att deras vän är dödad och polisen beter sig märkligt och skrämmande kring dem.
Jag tänkte på pressträffen där det ställdes frågor om hur Robin och Christian kände som barn och även om dem själva inte vill eller kan svara så målande på den frågan
så kan vi alla utgå ifrån att dem var stressade och pressade. Både med tanke på videobevisen men också bara dem fundamentalt självklara behov ett barn har som dem blir fråntagna.
Mamma och Pappa är inte med under förhören. Framförallt mamma lär vara en stark trygghetssökande punkt och Christian uttrycker till och med att allt han vill är att ha sin mamma.

Ingen försvarare för pojkarna, ingen psykolog som sitter med, ingen i hela världen får vara med och vara där enbart för dessa pojkars bästa.
Jag har oroats länge över polisen och våra säkerhetssystem i Sverige och anledning till oro har varit korruption, någonstans har jag varit naiv och trott på dem jag pratat med
som sagt: ”Det är bra insyn här i Sverige, vi har så bra rättssystem så, Dem jobbar ju på för våran säkerhet” Men nu vet la sjutton…
Om ni vill ha tillbaka förtroende från mig kan ni börja med att sätta högre straff på pedofili och våldtäkter, utreda och avsätta varje person som har något tecken på korrupt handlande eller missbrukande av sin makt. Ut på gator och torg och prata med människor vänligt istället för att använda övervåld som 7 poliser på en kille.
Avkriminalisera drogköp och sjukvårdsklassa drogmissbruk och drogförsäljning och ge dem det åtgärdsprogram som vi så generöst ger till krigsåtervändare och andra grova brott som inte är sjukdomsrelaterade. Ja det kan vara en bra början i alla fall....
Nu orkar jag inte sitta och brusa upp mer. Jag hoppas det kommer en dag då rätten är på folkets sida och folket har rätten att leva i frid och frihet.
Ta vara på er mina vänner! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar