måndag 25 juli 2016

Bröd på känsla


Hej alla glada, idag har jag bakat bröd och det fick bli frallor på rågsikt med brödkryddor och honung. Jag använde mig inte av så många dl-mått utan jag kände att det var en dag då känslan fick styra. smidigt och ganska snabbt så var brödet klart. Jag använder mig av brödassistent när jag bakar bröd, gör du för hand behöver du knåda lite längre tid. 

Jag använde nog på ett ungefär:
50 g jäst
1 msk honung eller sirap
1-2 tsk brödkryddor (köpt kryddblandning)
1-2 tsk salt
75-100 g margarin
3 dl mandelmjölk
3 dl vatten
2 dl rågmjöl
½ kg änglamark rågsikt
5-6 dl ekologiskt vetemjöl

Smula jästen i bunken, smält smöret och häll i och värm vätskan i en kastrull till fingervarm temperatur. Häll alla kryddorna och honungen i vätskan och häll lite över jästen, när den löst upp sig häller du på resten av vätskan. Tillsätt rågmjölet, sedan rågsikten och sist 2-3 dl vetemjöl. Jag brukar hälla i vetemjöl en dl i taget i slutet och låta degen knåda länge. Då kan jag se om degen tenderar att släppa från bunkens kanter eller om den kladdar kvar. Tillsätt lite vetemjöl tills degen inte längre kladdar utan känns mjuk och lätt men inte smetig eller direkt degig. Låt den jäsa under bakduk 25-30 min och knåda den sedan en gång för hand på ett mjölat bakbord. Dela degen i två lika stora delar och dela sedan dem till 8 lika stora frallor och lägg på två plåtar för att få stora frallor eller gör 10-11 frallor av varje deg så blir de mindre varianter. När frallorna är formade ska de jäsa under bakduk igen till nästan dubbel storlek. ca. 20 min.
Sedan gräddar du en plåt i taget i mitten av ugnen i 17-18 min. KLART ATT MUMSA!
Men vänta gärna tills de svalnat lite. ;)