onsdag 4 maj 2016

Nya bloggtag och Limapaj

Hej! Det har varit inaktivt på bloggen ett tag, jag har flyttat och ordnat upp saker runt min boendesituation och dessutom har jag köpt mig en dator! Nu kan jag dela med mig av alla roliga recept och vegotips jag kommer över igen! Ni får gärna kommentera om ni själva testat något av recepten och säga vad ni tycker.

Ofta när jag lagar mat så har jag inga recept eller mått. I högsta grad har jag kollat igenom ett recept innan jag ställer mig i köket så jag har et hum om vad som ska ske, men sen gör jag det utefter vad jag har hemma och hur jag tycker det ska smaka. Känner man att man har den känslan för matlagning så tycker jag att man ska göra så för att inte bli låst i hur rätten "ska vara".
Dock är det en viss charm i att följa ett recept och när man är klar så vet man att det kommer vara bra. Dock är mina recept sällan exakta då jag avgör i efterhand ungefär hur mycket jag kan ha haft i. Så idag tänkte jag att mitt recept blir skrivet så som jag tänker i köket, och rätten som är en paj slängde jag ihop på måfå när jag insåg att grönsakerna var för få. Vi åt upp hela pajen på två pers. Min Limapaj med gröna linser är enkel och alla kan göra den, jag använde faktiskt en köpt pajdeg då de är det tråkigaste jag vet att göra själv men de är ju absolut godast med egen pajbotten och kan bestämma själv vad den ska innehålla. utesluter man osten på toppen av pajen så är den vegan-safe!


Gör limapaj med gröna linser.

Börja med att plocka fram allt som ska användas, skölj grönsakerna, linserna och limabönorna. Hacka Gullöken i små bitar, skala zuccini om den inte är ekologiskt odlad och skär i kuber. Hetta upp lite matolja (jag har oliv/raps) i en stekpanna och häll i hacket och pressa i vitlök. Jag hade en mega klyfta i men hade de varit mindre så hade jag tagit två. sänk värmen något och ställ in pajskalet på förgräddning. Krydda nu löken och zuccinin med salt, chiliflakes och kryddpeppar och släng sedan ner en halv påse finbladig babyspenat i stekpannan och rör om, det ska fortfarande finnas lite olja i pannan. Ta ett knippe bladpersilja och hacka så fint som du tycker och strö över i pannan. Jag slängde i 2 bords-matskedar tomatpuré, 1 msk socker, lite mer salt och smaka av efter att jag blandat ihop allt. Hällde i de sista vi hade i tacosåsburken och tog en skvätt oatly Imat. som är en vegansk havregrädde. 
smaka av med salt och peppar. Innan du häller ner de avrunna limabönorna och de gröna linserna. och jag hade en halv påse med saltade ceshewnötter som behövdes användas så de la jag i också. Det kan utan problem uteslutas om man inte tål nötter. Lägg fyllningen i de förgräddade pajskalet och toppa med ost om du inte gör en vegansk. Låt den stå i mitten av ugnen i ca 15-20 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar