tisdag 24 maj 2016

Halloumi/morotsbiffar med potatisklyftor och tomatsalsa


Dessa biffar! Dom är helt enkelt makalöst goda! Jag fick receptet på dem i en Linas matkasse för ett par månader sedan och vi har ätit dem flera ggr sedan dess :D

Du behöver:

  • 250 g Morötter
  • 2 paket Halloumi
  • 1 st. Vtlöksklyfta
  • ½ kruka gräslök
  • 2 st ägg alt. 2 msk. maizena 1 msk.vatten 
  • 2 msk. potatismjöl
  • 3 msk ströbröd
  • 1 tsk sambal oelek
  • salt och peppar 
  • 3 st. bakpotatisar eller sötpotatisar 
  • 1 ask minitomater 
  • 1 burk salsa roja 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. tvätta och skrubba potatisen och klyfta dem.
  3. häll lite olja på en bakplåtspappersklädd plåt, täck den med dina potatisklyftor och salta, gärna med örtsalt om du har det (y)
  4. Ta fram: rivjärn, två skålar och skärbräda/kniv. Grovriv 250 g morötter och 2 paket halloumi och lägg i ena skålen. Finhacka och tillsätt ½ kruka gräslök tills skålen och pressa ned en vitlöksklyfta och 1 tsk sambal oelek. Om du vill ha ovo-vegetariska biffar så knäcker du även i  två ägg, ett i taget och blandar om.
  5. Vill du ha helt vegetariska biffar utan ägg så lägger du 2 msk maizenamjöl i den andra skålen tillsammans med resterande torra ingredienser. Om du använt äggen kan du alltså utesluta maizenan. När du blandat ihop potatismjöl, ströbröd och kryddor, häller du i blandningen i den andra skålen och blandar/knådar till en smet. Här tillsätter du vatten om du valt att utesluta ägg.
  6. gör 4 biffar av smeten och stek i olja till de fått fin färg, 4-6 min,
  7. Häll upp färdigköpt salsa på burk eller gör en egen och halvera minitomater och häll ned. 
  8. Nu borde även klyftpotatisen vara klar, annars väntar du på den innan det är dags att servera och njuta! 
TIPS! Du kan krydda biffarna med vad du vill, ex: spiskummin, paprikapulver, örter osv.