måndag 1 februari 2016

Internationella vegodagen

Hej alla matglada! Idag är det internationella vegodagen och det ska vi fira med lite recept som kan passa diverse smaklökar. Jag har valt att fokusera på tre rätter. En som man kan styla lite med, en vanlig pasta med quorn som varenda unge skulle hurra för och en rätt som känns svensk och lyxig.
Förutom det tänkte jag uppmuntra er alla som läser att införa vegetariska dagar. måndagar och torsdagar kan tillexempel vara två dagar då du utesluter animalier i maten. Det är bra både för din hälsa, våran gjord och för djuren. Du tar ett moraliskt, etiskt och vettigt beslut när du väljer att inte äta produserat och slaktat djur. Man måste ju inte vara vegan eller vegetarian för att äta de rätterna, man kan bara välja att dra ner på köttet. Vi vet alla om att vi konsumerar för mycket kött för att det ska vara hållbart men trots det äter människor kött 3 ggr om dagen, på mackan, till lunchen och till middag. Det kanske tom. slinker ner en korv på kvällen eller rostbiff på mackan. Testa istället tomatpastej, solrospastej eller helt enkelt marmelad och ost utan löpe. Börja tänka över vad stoppar i magen och börja tänk över om du vill lämna över en hållbar jord till dina barnbarn eller inte. Det var det jag hade på hjärtat. Nu till recepten!


Färska vårrullar 

För att göra dom här små knytena av asiatisk tusch så behöver du inhandla rispapper som finns att få tag på i välsorterade matbutiker eller asianstores om du bor i en stad med sådana.
Man kan fylla dem med precis vad man vill egentligen så jag tog helt enkelt det vi hade hemma och det räckte till tre rullar som jag serverade med stekt ris, tomater och myntayoghurtbollar från Mohamad Godeh.
Börja med att koka ris enligt anvisningarna på förpackningen. Jag brukar använda basmatiris.
Hacka de grönsaker du vill ha i små bitar. Jag valde att använda:
  • 1/2 zuccini 
  • 1/2 gullök
  • 1 vitlök 
  • 1 morot
  • och 4 blad salladskål 
  • 1-1/2 tsk grön currypasta
  • 1 krm salt 
  • 1 msk kikomansoja
  • 1/2 lime eller citron (saften) 
  • och en nypa socker
Stek grönsakshacket och smaksätt med kryddorna låt de puttra ihop i några minuter så de inte är massa sås kvar i stekpannan. Lägg rispapper i varmt vatten i några sekunder till de blir mjuka. lägg upp de på en skärbräda och lägg grönsaksfyllningen och riset i en strimma på rispappret. Börja med att vika in kortsidorna för att sedan vika ihop långsidorna så+ du får en rulle. Lägg dem på ett fat med skarven nedåt och servera med soja, sötsur sås eller något annat du tycker är gott. 



Tagliatelle med quornfiléer 















Pasta och protein är alltid ett säkert kort. De allra flesta gillar en gräddig sås, och vill man kan man göra såsen på Oatlys Imat som är det substitut för grädde som jag personligen tycker är bäst. 
Börja med att marinera quornfiléerna med en marinad som du tycker om. Jag använde denna gången en hickory sås som jag har köpt på coop. Sen fortsätter jag att koka tagliatelle i 8 minuter i saltat vatten samtidigt som jag steker mina filéer på medelstark värme. Såsen gör jag sedan i pannan med grädde, lökpulver, vitlök, salt, och 1/2 grönsaksbuljong. ev kan man ta i koloritsoja också för att få en brun fin sås.
Klart att svänga ihop allt i stekpannan och servera! MUMS!


Hasselbackspotatis med grönsaksbiffar


Denna rätten tar lite längre tid eftersom potatisen ska ugnsbakas, börja med att sätta ugnen på 225 grader. Sen tar du och skalar och skär snitt i potatisen men inte hela vägen igenom. om du lägger potatisen i en slev och skär med en kniv så kommer du inte skära igenom.



Lägg sedan potatisen i en ugnsfast form med den osnittade sidan ned och pensla dem med smält margarin eller smör och ställ i mitten av ugnen i ca 20 min. Ta ut dem och pensla med ytterligare smör och strö över ströbröd, salt och ev. lite riven ost. ex parmesan. Baka potatisen ytterligare 20 min i ugnen. 
Till grönsaksbiffarna kan du ta de du tycker är godast, vi valde lök, majs, ärtor, morot och bönor. Väljer du att inte ha bönor i smeten behöver du ett eller flera ägg eller någon ost som haloumi eller mozzarella för att biffarna ska hållas samman.  
Riv moroten på den stora sidan av ett rivjärn, ta 1/2-1dl ärtor och majs och häll alla dem ingredienserna i en bunke. Krydda med salt, sambaloelek och kryddpeppar. Mixa sedan ett halvt paket svarta bönor (från go green) och häll ner i bunken tillsammans med ströbröd. Jag använde inte mått utan blandade till jag tyckte att de såg ut som en bra smet. Sist tillsatte jag de hela svarta bönorna för att få mer att tugga i men de är förstås valfritt. Om smeten inte vill binda sig så testa att ta mer bönor eller ett ägg i smeten. Viktigt är att du köper kravmärkta ägg från höns som är frigående, gärna utomhus.
Stek sedan biffarna på medelhög-hög värme och servera med hasselbackspotatis och en god sås.
Vi använde oss av blå bandets cafe de paris.