tisdag 29 december 2015

Våran vegetariska julmat

Till jul finns ju så mycket på julbordet. Mycket kött om inte annat och jag hade en svag järnbrist när jag kollade mig på vårdcentralen så efter ett år med att bara äta fisk en gång och kött två gånger valde jag att smaka på det godaste. Men jag måste medge att en skiva av varje kött är nog. Jag smakade på julskinkan mamma gjort (jätte god!) och även ett par fantastiska ostbågsbakelser med räkor. Två bitar lax och en bit struts, en köttbulle men resten blev vegetariskt. Och de var delikat mina vänner 😉


Griljerad Kålrot fick ersätta skinkan
1.Skala Kålroten, det är bra om den får en sida som är lite plattare då den ska stå på en form senare.
2. Lägg roten i en rymlig kastrull med mycket vatten. Det är nu du bestämmer vilka kryddor du vill ska komma fram i Kålroten. Jag valde lagerblad, peppar, vitlök, lantbuljongtärning, chilliflakes och senapsfrön. Hade jag haft liquid smoke eller någon rökt paprika krydda hade jag använt det också. 
3. Låt roten koka tills den blir som en potatis i konsistens ungefär kan ta 1-2 timmar beroende på storlek.
4. Ställ ugnen på 225 grader och plocka fram en ugnsfast form. Och en skål eller bunke som du kan blanda griljeringssmeten i. Jag gjorde en som bestod av 3 delar senap av 2 olika slag,
2 delar sirap, 1 del tomatpurre, lite ströbröd och 1krm salt. Blanda väl.
5.Lägg 100-200 g smör fördelat i dem ugnssäkra formen, Om du är vegan använder du helt växtbaserat margarin. När roten är klar lägger du den i formen och låter den svalna tills ugnen är klar. Då stryker du på griljeringen och sprätte är ev. över lite ströbröd, ställer in formen i ugnen i ca 10 på vanlig värme. Ta ut formen och ös över se smälta smöret över din Kålrot och sätt sedan in i ugnen igen men nu på grillfunktion i ytterligare 10 min eller tills den fått en fin yta.

Grönsaksbiffar fick stå ist köttbullar.
Jag tog resterna från griljeringssmeten som bas för att få en enhetlig smakkombo bland rätterna. Jag la även till: 1 potatis, 2 morötter, 1/2 lök, 1 vitlök, 1 mozzarella ost (kan uteslutas) 3/4 dl majskorn och 3/4 dl gröna ärtor
Du börjar med att skala rotfrukterna och riva dom på den grova sidan på ett rivjärn. Hacka lökarna fint och blanda ner majs och ärtor. (Frusna funkar bra) jag kryddade mina biffar med kryddpeppar, rosmarin och paprika krydda. Häll ner 1 dl ströbröd och blanda om till en smet. Använd mer ströbröd om de inte binder. Äter man ägg kan man även knäcka ner ett i smeten för att de ska binda sig bättre. Stek biffar eller bollar och krydda med lite salt och peppar.

Vi åt även Filodegsjulrulle.
1/2 paket Filodeg blir en rulle. Och en rulle behöver ca. 3dl fyllning.
I julrullen har jag valt dijonsenap som huvudsaklig smak. Så jag bryter isär grönkålsblad, halverar Körsbärstomater och hackar två champinjoner och ca 8 cm. Zucchini som hackas i lika stora bitar. Stek alla grönsaker och en pressad vitlök i olivolja tills alla grönsaker mjuknat och fått färg. Krydda under tiden med kryddpeppar, sambal, dijonsenap och salt. Häll 1 dl grädde över grönsakerna och reducera och krydda lite extra om så behövs.
Rulla in grönsakerna i flera filodegsark som ligger på hög på en plåt. Rullen ska rullas på bredden så den blir så lång som möjligt. Riv över en god hårdost innan du rullar ihop dom och kom ihåg att lägga skraven neråt. Grädda i ugnen enligt förpackningen till filodegen.
Förutom detta var de jansson utan anjovis, sallad och bröd. Mums!