måndag 29 juni 2015

Veganvåfflor, våfflor utan ägg eller mjölk

Jag köpte mig ett våffeljärn för några månader sedan och det är ju ett fantastiskt redskap.
För att jag ska hålla min vikt och helst gå upp så måste jag ställa om till att äta mycket oftare än jag gjort när jag åt kött och inte avstod från mejeriprodukter så ofta som möjligt.
Våfflor är ett perfekt mellanmål, frukost eller om du till exempel toppar med bär och lite lönsirap så får du även en underbar dessert: Receptet som följer är veganskt och super enkelt. Den smeten du inte använder kan du ställa i kylen och använda vid senare tillfälle. håller ca 2 dagar i kylen iaf.


Extra frasiga veganvåfflor på fyra vis.

Grundrecept:

  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt 
  • 1 tsk bakpulver 
  • 2,5 dl havremjölk
  • 50 g mjölkfritt margarin 


Frukostvåfflan - Gör såhär:



  1. Börja med att smälta margarinet så de hinner svalna lite innan du ska blanda ner det. 
  2. Vispa med elvisp eller för hand ihop en smet genom att blanda alla torra ingredienser i en skål häll över hälften av mjölken och när smeten är jämn tillsätter du  smör och resterande vätska.
  3. Låt degen stå ett tag, gärna 30-40 min så blir den tjockare.
  4. Ät dom med banan och sirap, sylt, jordnötssmör, kesella eller något annat du tycker om!


2. Mellisvåfflan - Gör såhär

  • Jag hittade ett recept på toastvåfflor en gång och tänkte att de måste jag prova! Det har jag gjort och det var riktigt gott! Jag rekommenderar dock att  tillsätta 1 dl grahamsmjöl och 1 dl havregryn till grundreceptet och ½-1 dl extra havremjölk så blir dem matigare! 
  • Börja med att grädda våfflorna en aning mindre än vanligt eftersom dom ska i järnet en gång till senare. Bestäm vad du vill fylla din toast med, jag hade ost och spenat i en och på en annan blev det keso med äpple och kanel, Det var supergott! 
  • När du gjort en röra av dina ingredienser så breder du ut det över din en våffla, lägger en annan våffla över och låter den gräddas till fyllningen är varm och våfflan är krispig. Ät!

3. Efterrättvåfflan


  • Tillsätt 1 msk socker till grundsmeten och grädda våfflorna som vanligt. 
  • servera dom med bär, frukter, grädde, glass eller vad du tycker är gott. 
    ex: Chokladkräm och jordgubbar, skogsbär och lönnsirap, grapefrukt och vaniljkesella.
    Egentligen är de bara att komponera ihop vad man tycker är gott och köra på! Ha kul!