söndag 31 maj 2015

Snittar och plockmat för veganer och vegetarianer

Nu inför sommaren så är det mycker festligeheter, skolavslutningar, studenten, midsommar, semesterfirande i allmänhet och kräftskivor. Jag tänkte dela med mig av lite olika snittar som jag suttit och letat rätt på här på internet och i tidningar under åren och några idéer är mina egna. Snittar som är utan mejeriprodukter funkar även att servera till veganer :)
Det fina med snittar är ju att de går att göra hur man vill. Man tar sjyssta råvaror, kex och tandpetare så har man hela världens möjligheter sen för sina snittar. Inspireras av andra och lek sen loss i köket! Första bilden här är stulen från myTaste och lika så receptet på dessa små tunnbrödssnittar. MUMS!






Vegetariska tunnbrödssnittar.



Andra trevliga tilltugg:


Tapenadefyllda minitomater. 
Skär lite bort lite i botten av en tomat så den kan stå upp. Ta bort toppen på tomaten och gröp ur den så den blir en skål. (Spara innehållet till en tomatsalsa) Fyll tomaterna med tapenade och toppa med lite hackad basilika och ev. riven parmesanost för extra lyxkänsla! 

Syltlök och ÅH!-gourmetkorv från Astrid och aporna.
Skär upp tunna skivor av korven och vik ihop på mitten, 

toppa med en syltlök och fäst med en tandpetare. 


Rostad baguette med tomatröra. Skiva en baguette i centimetertjocka skivor. Rosta dem på båda sidor i ugnen. Hacka sedan färska tomater och färsk basilika, häll över rätt mycket god olivolja, salt, peppar och ganska mycket pressad vitlök. Rör runt i röran, och fördela den sedan på baguettskivorna. Riv ev. lite ost på!



Getost och päron. Lätt, lätt, lätt, GOTT! = Lägg en bit getost på en bit kavring. Klicka på en klick päronmarmelad. 
PS. Ta ditt bröd ta ut runda bitar genom att använda en peparkaksform eller ett glas. Bitarna och kanterna som blir över kan du lägga på en plåt pensla med olivolja och krydda med lite örter och salt så har du fått krutonger du kan använda i soppa. :)



Fetaost, vattenmelon och mynta på pinne. Gör kuber av fetaost och vattenmelon. Fetaost i botten, vattenmelon i mitten och ett myntablad
på toppen fästs med en tandpetare.


Salta kex med mozzarella, pesto och tomat.
Ta ett salt kex. Lägg på en liten mozzarellaskiva, ett basilikablad, en liten klick grön pesto på och en halv körsbärstomat på toppen. Sprinkla på havssalt och lite nymalen svartpeppar. Mumma!


Bejkonrullar med herrgårdost och cornichon.

Skär osten och cornichon (en minigurka) i ungefär lika stora stavar. 
Stek på bejkon från Astrid och aporna och låt svalna innan du rullar in osten och gurkan. 
Skär dom sedan i lagom stora snittar och fäst med tandpetare.

Gurka med hummus och avokado.

Skala gurkan och skär den i cm-tjocka skivor. Lägg en klick hummus ovanpå och dela upp avokadon och tärna den. Lägg en avokadotärning på hummusmoset och droppa över lite citron och havssalt.