torsdag 28 maj 2015

Ris med vegetarisk chorizo i tomatsås


Många tycker att det är tråkigt att inte kunna äta "vanlig husmanskost" när man är vegetarian, dock tycker jag att man kan göra sina husmansrecept med en tvist. Istället för att ha kyckling kan man använda en marinerad quornfilé, istället för bacon kan du ta tunt skivad och stekt tofu som du kryddar med röksalt eller liquid smoke. Du kan mariner champinjoner och ha istället för korv eller så köper du de substituten som finns i butik. Sluta inte äta det du tycker om bara för att du slutar äta kött! :)
Min pojkvän hade varken ätit korvstroganoff eller chili con carne sedan han blev vegetarian...
Det vill säga innan han träffade moi! Grejen med köttsubstitut är att det inte ska tillagas lika länge som kött för produkten får en gummigaktig  konsistens. Själv föredrar jag soja chorizon från hälsans kök, den smakar riktigt bra och är lagom kryddstark, men magin ligger i såsen.. precis som om du har köttkorv så blir en gryta inte bra om såsen inte smakar (som min bror brukar uttrycka sig) HIMELSKT!




Du behöver för 2 pers:

  • 1 gullök 
  • 1 vitlök
  • ½ chili
  • 1 msk tomatpuré 
  • 500 g krossade tomater 
  • ½ grönsaksbuljongtärning 
  • salt & peppar efter smak 
  • ev. lite ketchup efter smak 
  • 2 st chorizokorvar (140g)  
  • 2 dl ris

Gör såhär, ca. 20 min:

  1. häll upp 2 dl ris ich 4 dl vatten i en kastrull, låt koka på svag värme under lock tills de är klart. 
  2. mikra korven och skär den i skivor, stek i smör och lägg åt sidan 
  3. hacka gul,vitlök och chili och fräs i smör tills de fått fin färg 
  4. häll i tomatpurén och fräs snabbt med löken och tillsätt sedan tomatkrossen 
  5. krydda med salt, peppar och buljong och låt bubbla i 10 min 
  6. släng i korven och låt bubbla lite till 3-5 min. 
  7. När riset är klart och grytan redo så är det bara att servera och njuta!