fredag 15 maj 2015

Martins födelsedagstårtor.

Jag har lovat bilder och recept på tårtorna jag gjorde till Martins 25 årsdag i september men glömt av att lägga upp det. Här har vi dom små godingarna. De är en syrlig tårta och en mastig schwarzwald.

Du behöver:

3 st marängbottnar för schwarzwaldtårtan,
vill du göra dom själv? 
  • 3 dl hasselnötter
  • 4 dl florsocker
  • 3 äggvitor
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl vaniljkräm 
  • 500 g mörk choklad 



3 st sockerkaksanslag för den syrliga tårtan med havstema,
vill du göra dom själv? 
  • 5 st ägg
  • 135 g socker
  • 15 g äkta vaniljsocker 
  • 150 g vetemjöl
  • 50 g smält smör
  • 1 dl lemoncurd 
  • 1 dl hallon (frysta går bra) 
  • ½ dl florsocker 
  • 5 dl vispgrädde
  • Marsipan till dekorering 

Gör såhär:

Marängbottnar:
  1. Sätt ugnen på 150 grader och ta fram en bakplåtspappersklädd plåt. (finns i silikon också för återanvändning. Miljösmart och billigare i längden också!fyndiq.se)
  2. Mal eller hacka nötterna fint och bland det med florsockret 
  3. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Du ska kunna vända skålen upp och ned, då är det klart.
  4. vänd försiktigt ned mjölblandningen i skummet och spritsa eller stryk ut tre lika stora rundlar på bakplåtspappret. ca 18-20 cm i diameter 
  5. grädda mitt i ugnen i ca 15 min. Låt gärna marängen stå ett tag innan du lossar från pappret 
Sockerkaksbottnar:
  1. Sätt ugnen på 225 grader och smörj och bröa en ugnssäker form; 22 cm i diameter. 
  2. Vispa ägg. socker och vaniljsocker fluffigt samtidigt som du smälter smöret.
  3. blanda bakpulver och mjöl i en bunke och blanda ner i äggsmeten till en jämn smet.
  4. tillsätt smöret och rör om ordentligt. Grädda i ca 30 min eller tills den är torr i mitten. 




Att bygga tårtorna:

  •  Vispa upp grädden så den är inte för hård. grädden hårdnar ju mer du jobbar med den sen när du stryker på den så vispa inte för länge med elvispen. använd handen den sista biten! 
  • blanda vaniljkräm och smält 350 gram choklad i ett vatten bad. 

  • när chokladen har smält tar du bort den från värmen och smälter ner resterande choklad lite i taget. Pensla den smälta chokladen med hjälp av en matsked på bakplåtspapper så de får fin form. ställ plåten i kylen om du vill att de ska gå lite snabbare eller om den tar plats. Jag gjorde sönder några men 12-13 "blad" brukar jag räkna med kommer gå åt. Resterande choklad blandar jag med 2 dl av grädden och använder i lagrena innuti tårtan. (Det kan man låta bli om man vill, en klassisk schwarzwaldtårta är med vanlig grädde smaksatt med Cointreau )
  • Första marängbotten täcker du med vaniljkräm och en klick grädde, se till att de inte blir för mycket grädde för då glider gärna bottnarna av varandra.
    Lägg nästa marängbotten ovanpå och ett till lager grädde och sedan lägger du på den sista marängbottnen som lock.
  • täck tårtan med grädde, du kan spritsa eller stryka på med spatel. Dekorera med chokladen du lät stelna på plåten och sikta över lite ekologisk kakao. KLART! 

  • Den andra tårtan är byggd snarlikt; Du börjar med botten på tårtan som är sockerkakans topp om du har bakat den själv. vänd den med den skurna sidan nedåt.
    Stryk nu på ca 1 dl lemoncurd och lägg sedan botten av sockerkakan som mitten delen av tårtan. När du lagt på bottnen kommer de "mörka" på kakorna vara vända mot varandra med lemoncurden emellan. Självklart är inte detta det enda sättet men på så sätt håller sig tårtan saftig längre. :) 
  • ta ett lager grädde och lägg ca 1 dl hallon ovanpå, sprid ut dom så de ligger jämt eller som en liten uppbullning. sikta över ½dl florsocker över hallonen och lägg på en liten klick grädde som du stryker ut över hallonen och sen lägger du på nästa och sista sockerkaksbottnen. 
  • Spackla tårtan med grädde och klä i marsipan. Dekorera som du själv vill. KLART!