onsdag 29 april 2015

Vegetarisk pastagratäng

Detta är smidigt och gott, en klassisk husmanskost som funkar perfekt vegetarisk.

Du behöver:



  • 1 liten ekologisk gullök 
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl sojabacon 
  • 1 dl frysta "klassiska grönsaker"
  • 1 paket ekologiska krossade tomater
  • ½-1 dl vispgrädde (kan uteslutas om man inte vill ha)
  • 1,5 tsk socker 
  • salt och peppar
  • 3 dl ekologiska ideal-makaroner 
  • ev. ½ färsk chili och 5-6 blad färsk basilika 
  • 200 g riven gratängost 

Gör såhär:


  • Sätt ugnen på 200 grader och koka upp saltat pastavatten. 
  • Häll i 3 dl makaroner och låt dem koka i ca 2-3min mindre än de står på förpackningen. 
  • Under tiden som makaronerna kokar hackar du löken och klickar lite smör eller olja i en kastrull, när matfettet är varmt bryner du löken och sojabaconet tillsammans tills de får fin färg.
  • Ner med de frysta grönsakerna så  de tinar och häll sedan ner de krossade tomaterna. 
  • Smaka av tomatsåsen medan du lagar den, du kanske ex. vill ha mindre socker så börja först med en nypa och arbeta dig fram, kanske vill du lägga till mer vitlök eller någon annan krydda. pasta såsen kan du göra precis så som du själv vill. 
  • När såsen är mer eller mindre klar häller du i grädden och rör om 
  • Häll upp makaronerna i en form, jag använde en djup pajform, häll sedan din tomatsås över alla makaronerna, sprinkla över osten och hiva in formen i mitten av ugnen i ca 15 min eller tills osten fått färg. 
  • Låt gratängen svalna ca.10 min innan du serverar med en sallad. MUMS!