lördag 28 februari 2015

Chokladmousse i havreflarnskålar

Detta är en jättegod efterrätt, du kan variera smak beroende på vilken choklad du väljer att ha. ljus choklad är lättare och sötare, medan mörk choklad ger en mastigare smak. Du kan även testa att använda smaksatt choklad med ex. apelsin eller mint. Välj fairtraid choklad för godast resultat för både samvete och smaklökar. 



Havreflarnskålar 

  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker



Gör såhär:Smält smöret i en kastrull och rör ner resten av ingredienserna, blanda väl.
Klicka ut 6 klickar smet på en pappersklädd plåt med gott om mellanrum, 1-2 msk smet brukar räcka bra. Grädda i mitten av ugnen i ca 6 minuter. Passa noga så det inte bränns. Låt svalna någon minut och böj sedan flarnen över glas. Här är det lite lurigt för tar du flarnen för tidigt så går de lätt sönder, men väntar du för länge så stelnar dom, så jobba ganska snabbt. När en av mina sprack räddade jag det med att lägga en till kaka på så den blev dubbel. De blev dessutom extra gott till moussen så jag gjorde flera dubbla korgar. 


Chokladmousse 4 port:

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 st äggulor
  • 100 g choklad
Gör såhär:
Ta helst fram äggen lite innan så de inte är kylskåpskalla när de ska ner i chokladen.
Smält chokladen och vispa grädden i en inte allt för hård konsistens. 

När chokladen är smält och svalnat något vispar du i en äggula i taget.
Vänd sedan ner chokladkrämen i grädden och vispa till önskat fluff på mousset.
Servera upplagda chokladmoussekorgar så fort som möjligt så inte flarnet hinner mjukna av moussen. Hoppas det smakar!