fredag 9 maj 2014

Lars Winnerbäck - Sagan om en fantasi

Jag skulle kunna göra en livsbok av Winnerbäcks låtar som sammanfattar hur jag ser på saker, känner i olika situationer under åren, för han skriver så jäkla bra, precis som jag tänker å känner många ggr.
Detta är en grym låt om samhället, att man väljer att leva i en fantasi när världen ser ut som den gör.
Han har den med på plattan "dans med svåra steg" som (självklart) är ett av mina favoritalbum,
Det har spelats frenetiskt från cd-spelaren i mitt tonårsrum och låtarna är lika aktuella för mig nu som när jag var 15, vissa spår finner en annan tyngd och botten nu när jag upplevt mer än jag gjorde då och det är väl ändå något av det bästa med musik? Man kan uppleva den om och om igen och tolka den på nya sätt beroende på hur du lyssnar på den. 
Det sorgliga i just denna låten är att Lasse släpper den på en platta 1996, alltså 18 år sedan.. Låten skulle funka minst lika bra ur ett samhällskritiskt perspektiv idag som den gjorde då, om inte ännu bättre! 
Plattan bjuder på många karameller men sångerna försvarstal och sagan om en fantasi har fått inviga dagen medan jag kokar mina bönor, steker ägg och grubblar över livet och samhället."Jag vill sätta mig på tvären för i ett snöda kapital, så kan ni kalla mig bohemisk om ni vill
men jag strävar hellre bakåt än att svälja era tal, om allt det verkliga som inte räcker till!"