måndag 14 april 2014

kalljästa frukostfrallor

Igårkväll kl. 21.00 insåg jag att jag inte hade bröd tills morgonen därpå,
så jag slängde ihop en kalljäsningsdeg och baka ut på 20 min in i kylen över natten för att sedan grädda idag. Jag fick dessutom finbesök från en gammal vän från min hemstad att dela med, bra start på veckan!


För 8-10 frallor behöver du:

3 msk torrjäst eller 1/3 pkt jäst á 50g
2 dl kallt vatten
1 msk olja - vilken som går bra
1 tsk salt
 
1 dl rågmjöl - kan bytas mot vilket mjöl du vill
3-4 dl vetemjöl

Gör såhär:
Lös upp jästen i vattnet
tillsätt olja och salt och sedan 3 dl av mjölet om du kör i maskin
använder du händerna så tillsätter du mjöl efter hur du vill arbeta degen,
knåda degen tills den släpper bunkens kanter tillsätt mer mjöl om de behövs.
När den släpper kanterna ta upp degen på mjölat bord och knåda den till den känns spänstig.
Dela degen i lika stora bitar, jag fick ut 8 st bullar men de beror ju på vilken storlek du vill ha.
forma frallor, för bästa resultat använder du dig av rundrivning.
lägg bullarna på en bakplåt med papper, lägg på en bakduk och in i kylen under natten.

På morgonen tar du fram frallorna och ställer på spisen medans du väntar på ugnen.
Vill man kan man spraya lite vatten på bullarna och garnera med sesamfrön eller annat gott.
Ugnen ska vara på 250 grader, sätt plåten i mitten av ugnen och grädda i 8-10 min.

Voilà! Du har nygräddat bröd att njuta av!