fredag 1 mars 2013

Hallon och citrontårta

pappas 44 års tårta

Du behöver:

Citronkaka
2 äggulor
1 dl florsocker
5 dl vispgrädde
0,5 dl citronsaft
2,5 dl citronmarmelad eller curd
frysta eller färska hallon
marsipan och florsocker till garnering

Den här tårtan är syrlig och frisk, inget för någon som söker en mastig, söt eller bitter tårta. Men om du som min käre far inte gillar tårta pga. ovanstående orsaker är den perfekt.
Lätt och gudomligt god om du frågar mig.

Gör såhär:

  • separera äggulan och vitan, om du vill kan du spara vitan och göra ex. maräng på den. 
  • Blanda äggulorna, florsocker och citronsaft i en skål, blanda så det inte finns några klumpar. 
  • Vispa grädden så den är "lagom hård" Den ska få toppar med de ska gå tillbaka. 
  • Häll i äggsmeten och 2 dl citronmarmelad och blanda med vanlig visp tills de är väl blandat och grädden är något tjockare än tidigare. 
  • dela kakan så du får 3 anslag, använd en tandad kniv, anslagssåg eller ex. stål eller sytråd. 
  • Börja med botten biten, dem ska vara upp och ned vänd så den mörka sidan blir inne i tårtan. stryk på ca. ½ dl citronmarmelad och lägg på kakans topp upp och ned vänd så de är mörk sida mot mörk sida. 
  • Stryk på citrongrädde ca. 1 cm tjockt lager 
  • lägg på hallon, ungefär så mycket som ryms i två kupade händer. Florsockra lätt på hallonen och stryk sedan på ett till lager med citrongrädden 
  • Lägg på sista anslaget som är kakans mittenbit och täck allting med citrongrädde. 
  • kavla ut marsipan och täck tårtan. florsockra och dekorera den som du vill ha den. 
  • Låt den gärna stå ett tag innan du äter den så blir den godare. 2-3 timmar kan även stå i kyl under natten men borde då vara ordentligt förpackad så den inte tar smak av något annat.


    Tips! Om du vill förbereda tårtan dagen innan; gör tårtan utan att täcka eller dekorera och gör det 2 timmar innan tårtan serveras så finns det ingen chans att den "svettas"