söndag 6 januari 2013

Tunnbröd i ugn

Det finns så mycket bröd att göra men ett av mina favoriter är tunnbröd. 
Receptet kommer från boken "Hembakat!" med lite modifiering av mig.


Du behöver:


1/4 pkt jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 msk honung
1 dl havregryn
2 dl rågmjöl
3 tsk bakpulver
6-7 dl vetemjöl




Gör såhär:

  • Smält matfettet i kastrull och tillsätt mjölken, värm till ca 37 grader. 
  • smula ner jästen i en bunke och häll över degvätskan och lös upp jästen. 
  • Tillsätt alla ingredienserna och arbeta degen i assistent eller för hand tills degen släpper bunken.
  • låt degen jäsa i ca. 2 timmar 
  • Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda den med lite mjöl och dela sedan biten i lika stora bitar, jag gjorde 25 bröd. forma och kavla ut runda kakor. 
  • kakorna ska läggas i på varma plåtar så ställ in dem medan ugnen upphettas till 275 grader.
  • Kakorna ska gräddas mellan 2-4 min så det gäller att ha koll, jag tycker det är lättast att ta ett bröd i taget men det går lika bra att ha flera kakor inne i ugnen samtidigt.
  • När bröden är färdiggräddade, lägg dem på ett galler på varandra och täck dem väl med bakduk, annars finns det risk att dem blir hårda tunnbröd istället ;) 
  • Förvara dem i stora plastpåsar så håller dem sig mjuka och saftiga flera dagar, eller frys in och tina.