torsdag 10 januari 2013

Bergis

Igår hade vi bageri 1 i skolans bageri och vi fick göra Bergis & Levian bröd + kanel snurror.
Idag tänkte jag dela med mig av receptet på bergis. Det är ett av "standard bröden" så ni flesta har redan gjort det eller i alla fall köpt det. Det kan dekoreras med valmofrön som jag gjort eller så låter man bli och mjölar lite lätt på sin limpa istället. Vi gjorde en sats på 4 liter vatten, men jag ska ska försöka räkna om det så det borde bli två limpor av receptet här nedan. Lycka till!

Du behöver:



5 dl vatten
13-14 dl vetemjöl special
25 g jäst
25 g smör, rums varmt
0,25 dl socker
0,35 dl salt



Gör såhär (med bakassistent) :

  1. Måtta upp mjöl, jäst, socker och smör som du delat i mindre bitar i en degskål 
  2. Häll i kallvatten  ev. ljummet vatten och knåda degen på låg hastighet i din assistent i 5 min.
  3. Öka hastigheten och kör i 3 min 
  4. När 3 min har gårr så häller du ner saltet i degen och kör ytterligare 2 min på hög hastighet.
  5. När degen är klar låter du den vila i en skål som du oljat något i 30 - 60 min (dubbel storlek)
  6. Sätt ugnen på 250 grader och häll ut degen på mjölat bakbord
  7. Dela degen i två eller i frallor om du vill ha det (väljer du frallor kan du hoppa över nästa punkt)
  8. Rundriv eller knåda dina degbitar till höga och "spända" bollar och låt dem vila i 4-5 min 
  9. Forma en limpa eller dina frallor och spraya lite vatten på dem och doppa i valmofrön.
  10. Låt dem jäsa ytterligare 30 - 60 min, (dubbel storlek) snitta och lägg in i ugnen 
  11. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min. Spraya in lite vatten om du vill ha en bra skorpa på brödet.