fredag 14 december 2012

Pajbuffé

Helgen 7-9e december var jag hemma hos mamma och pappa i Väster Götland och firade min 20-årsdag. Jag fick massa fina och roliga baktillbehör som jag ska blogga om i nästa inlägg. Maten blev succé faktiskt, vi gjorde pajbuffé med 4 olika pajer och tre olika sallader. Tyvärr glömde jag att ta en bild på alltihop, så ni får bara recepten denna gången. Kan hända att jag gör pajerna igen snart så då kan jag uppdatera med en bild eller två.

Pajerna vi bjöd på var: Kycklingpaj, (Receptet jag använder hittar ni här)  Tacopaj (hittar du recptet på här), Salamipaj och Kall laxpaj. Med tillbehör: grekisk bönsallad, salami sallad och räkröra. Tillbehören får ni recept på innom kort.








Du behöver till vardera pajdeg:

  • 50 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 1½ dl mjölk
  • 2 tsk bakpulver

Gör såhär:

  1. Kör smör, mjöl och bakpulver i en matberedare eller mosa ihop till en porös massa 
  2. Häll ner mjölken och kör tills de bildat en deg.
  3. Förvara degen i kylen medan du gör fyllningarna
  4. Glöm inte att förgrädda pajskalen 15 min innan du fyller dem.


Salami och ädelostpaj

Du behöver:

  • 150 g gorgonsola
  • 150 g pepparsalami
  • 2 st ägg
  • 2 dl matlagningsgrädde eller vispgrädde
  • 1½ msk grön pesto
  • 1 tsk sambal...
  • 2 st klyftor vitlök
  • 2 dl riven ost 
  • ca. 10 st skivade mini tomater
  • salt och peppar

Gör såhär:

  1. Hacka salamin och gorgonsola-osten i lika stora bitar
  2. Blanda alla "blöta" ingredienser tillsammans med äggen i en skål 
  3. Salta, peppra och pressa i vitlöks-klyftorna i äggblandningen 
  4. Sprid ut salamin och gorgonsolan i det förgräddade pajskalet och häll äggstanningen på
  5. Toppa med 2 dl riven ost och ställ i mitten av ugnen på 200 grader i 30-40 min  
  6. TIPS! Kolla om pajen i klar genom att skaka lite på formen och se om den fortfarande är "lös" eller ej. 


Kall laxpaj

Du behöver:

  • 200 g färskost vitlök och örter 
  • 2 dl creme fariche
  • 200 g varm eller kallrökt lax 
  • 6 st ägg
  • 1 st rödlök
  • ett knippe dill 
  • gurkskivor och citron till garnering 
  • salt och peppar

Gör såhär:

  1. Koka äggen så de blir hårdkokta. ca. 10 min
  2. Blanda cremefraichen med färskosten i skål
  3. Hacka löken, nästan all dill och häll ner, salta och peppra efter behag
  4. Skiva laxen i tunna bitar om du vill kan du hacka dem och häll ner i röran
  5. Hacka tre av äggen och tilsätt dem med
  6. Rör ihop alla ingredienserna och häll ner i pajskalet 
  7. Garnera med gurka, citron och resten av äggen. toppa med en dillkvist.