måndag 3 december 2012

lussekatter

Du behöver:

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
2-3 påsar saffran1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Ägg och russin till garnering

Gör såhär:

  • Smula jästen i en bunke. 
  • Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37°. 
  • Häll det över jästen och tillsätt övriga ingredienser. 
  • Arbeta degen tills den är smidig med assistent eller brödkrokar
  • Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. 
  • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 4 delar
  • dela sedan de bitarna i 10st var och gör S-formar eller annan lussebulle
  • Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper
  • Garnera med russin. Låt jäsa ca 30 min. 
  • Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler