torsdag 27 december 2012

Fredrikas frölimpa

Idag har jag bakat två satser bröd, två frölimpor som ni ska få ta del av nu och en plåt med vitlöksfrallor.
Jag ska även ta mig friheten att vara lycklig över att jag kommit in på aspuddens bagarutbildning.
Den 7:e Januari börjar min karriär som bagare/konditor.













Du behöver:
(Ger 2 st limpor)

3 dl vispad grädde 
2 dl vatten 
50 g jäst
1 riven morot
1,5 tsk salt
2 msk olivolja
1 msk honung
10 dl mjöl
1 msk sesamfrön
2 msk pumpafrön
2 msk solroskärnor
1 msk solrosfrön 
0,5 dl linfrlön

Gör såhär:

Värm vatten och grädde (jag hade vispad grädde kvar sedan jul) till 27 grader.
Häll ner alla ingredienser i en bakassistent men spara lite av mjölet till ut-bakning. 
Knåda till en deg på hög hastighet i 6 min och 4 min på lägre hastighet, 
låt sedan degen jäsa under bakduk i ca. 45 min. 
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar som du sedan knådar till limpor.
Låt sedan limporna jäsa ytterligare 30 min under bakduk, om du vill kan du innan skära små snitt i bröden. Pensla med ägg och strö på havssalt eller sesamfrön innan du slänger in det i mitten av ugnen på 225 grader i 5 min och sänk sedan till 200 grader. spruta in lite vatten med en sprayflaska för att få en hård fin skorpa. 
Låt brödet vara i ugnen i under 30 minuter och låt det sedan svalna under en bakduk på galler.