torsdag 29 november 2012

Stekt strömming med potatismos

Portioner: 4st                            Tid: 20-30min                             Kök: Skadinaviskt



Stekt strömming måste vara en av mina favvo-rätter, idag blir det till att åka runt hela stockholm för att hitta någon dock eller så får jag nöja mig med någon annan mat, för här i Rinkeby tycks det inte finnas någon.
Men det hindrar mig inte att dela medmig av receptet till er. Så här kommer det:

Du behöver:


300 g strommingsfilé
3 msk ströbröd
3 msk grovt rågmjöl
1st fiskbuljong
12 potatisat av mjölig sort 
1-2 st äggula
2-3 dl mjölk
ca. 25g smör
muskot, salt och peppar (både vit och svart) 
smör att steka fisken i 

Gör såhär:


  • Koka upp potatisen i saltat vatten tills den är mjuk, den kan till och med vara lite sönder kokt. 
  • Häll av vattnet och mosa potatisen med en potatis press
  • Klicka i smöret och låt det smälta och mosa ihop mer. 
  • Häll ner mjölken och vispa moset med elvisp eller för hand. 
  • knäck i äggulan, rör om och krydda efter behag.
  • Stek upp smör i en stekpanna och häll ut mjöl och ströbröd på en tallrik
  • Salta och peppra med svartpeppar på fisken 
  • Vänd strömmingen i blandning och stek sedan någon minut på varje sida till de fått en fin gyllenbrun färg. 
  • Kan serveras med persiljasmör, dillsmör, sky, lingon eller något annat man tycker är gott.