torsdag 22 november 2012

citron och hallon tårta med chokladöverdrag

Här har vi en bild på tårtan.
Inte alls vad jag hade planerat men eftersom jag inte hade allting hemma och pengarna inte riktigt räckte till fick ja ta vad jag hade.
Resultatet blev i vilket fall bra, tårtbottnarna (framför allt den med choklad) blev fantastiska. Det som kan tänkas till nästa gång är något fastare fyllning vilket kan resultera i att man kan ha mer, för nu flöt den ut lite väl mycket.










Tårtbotten - sockerkaka med vanilj 
ger en 30cm avlång kaka. (jag bakade i lassangeform)

Du behöver:
  • 3st ägg
  • 150g smör, smält
  • 3dl strösocker
  • 3dl vetemjöl
  • 1,5tsk bakpulver
  • 1tsk vaniljpulver
Gör såhär:
  • Sätt ugnen på 160grader
  • Knäck äggen och sockret i bunke och vispa till en tjock och fluffig smet.
  • smält smöret och låt det svalna en aning, under tiden...
  • blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljpulver i en skål och rör ner i äggsmeten 
  • blanda slutligen ner det smälta smöret och rör runt till en slät smet 
  • ställ in kakan i mitten av ugnen i ca 40 min. känn med en sticka när den är klar. Kakan ska vara torr. 

Tårtbotten - saftig chokladkaka
ger en 30cm avlång kaka. (jag bakade i lassangeform)
Du behöver:

  • 3st ägg
  • 150g smör
  • 2dl strösocker
  • 3dl vetemjöl
  • 1,5tsk bakpulver
  • 0,5 dl kakaopulver
Gör såhär:
  • Sätt ugnen på 160grader 
  • Knäck äggen i en bunke och vispa pösigt tillsammans med socker 
  • smält smöret och häll ner kakaopulvret och rör om 
  • vispa i kakaosmöret
  • bland mjöl och bakpulver i en skål
  • sikta i och rör ner mjölblandningen i resten av smeten
  • ställ i mitten av ugnen i ca 40 min.



Fyllning ett och två:
  • Citron mousse 
  • vispa grädden hårt och riv ner skal fint från ½citron 
  • klämm ut citronsaft från 1-1½ citron i grädden och tillsätt sedan ca. ½dl florsocker och utöka ifall du tycker att grädden är för syrlig.
  • låt grädden stå i kylen, gärna under natten. 
  • "Hallonkräm" 
  • koka upp frysta hallon och tillsätt 2-3msk socker och 6st gelatinblad.
  • antingen kan man vara klar här eller så kan man sila hallonen så att kärnorna försvinner. låt krämen stå i kylen, gärna under natten.
















Hur du gör tårtan:
  • Skär kakorna på mitten så du har två lika stora bitar av varje sorts tårtbotten. Skär bort kanterna om det behövs så bitarna är lika stora.
  • Lägg upp botten nr.1 på en tallrik (jag använde vaniljbotten) och lägg på första lagret fyllning och lägg sedan på nästa tårtbotten (jag använde en chokladbotten) och stryk på nästa fyllning, fortsätt så med de två andra.
  • Som chokladöverdrag har jag använt 300g fin choklad som jag smält i vattenbad och blandat med 250g mjukt smör. 
  • Jag delade upp smörkrämen i två varav en har mer smör och rumsvarmt smör så den gick att breda på kakan. Den andra satsen gjorde jag genom att lägg ner smör i den nysmälta chokladen och låt det smält ihop ordentligt så den gick att hälla över kakan.