måndag 26 november 2012

Chokladgrädde i flarn

Idag har jag och Johan haft middag med hans syster och hennes pojkvän.
Vi bjöd på kall laxpaj som ni kommer att få receptet i sinom tid då jag tänkte göra den igen i en lite uppdaterad versjon på min födelsedag den 9:e december. Jag hade faktiskt planerat att ha ett "pajbuffe" till mat då, vad tror ni om det? 4 sorters pajer med lite olika tillbehör.
Till efterrätt idag så blev det i alla fall en fusk chokladmousse eftersom vi kom på att vi hade glömt efterrätten ca. 2 timmar innan gästerna kom. För att piffa till det hela lite serverade jag dem i alla fall i hemmagjorda havreflarnsskålar.

Du behöver till mousset:

5 dl grädde, 1dl är till servering
200 g mörk choklad 70%
1 tsk honung
3-4 klyftor av grapefrukt eller annan valfri frukt

Du behöver till flarnen:

kaffekopp eller små portionsskålar
35g smält smör
1/2 dl vetemjöl
3/4 dl havregryn
1/2 dl socker
1/2 tsk ljus eller vit sirap
1 tsk sesamfrön


Gör såhär:

 • Sätt ugnen på 175grader
 • smält chokladen över ett vattenbad, inte på för hög värme, låt chokladen svalna något när den smält. Rör om ordentligt och se till att det inte finns några bitar kvar. 
 • vispa grädden så den är så hård som du önskar. Ska du inte ha den i flarn utan väljer att servera i porslinsskålar kan den med fördel vara ganska löstvispad, bara den sista grädden till garnering är hårt vispad. Ska du däremot lägg dem i flarnen borde du vispa lite hårdare grädde så den inte smiter i håligheterna. 
 • blanda ner den smälta svalnade chokladen i gräden och rör om snabbt så den inte hinner kallna för mycket och stelna i grädden.
 • Ställ in i kylskåpet i 1timma
 • Häll alla ingredienserna till havreflarnen i en bunke och rör ihop
 • använd en matsked och klicka ut två stycken klickar på en plåt med ganska stort mellanrum och ställ in i mitten av ugnen i 5-7 min.
 • Gör likadant med nästa plåt. Anledningen till att man inte klickar ut alla fyra på samma plåt är för att de flyter ihop. Mina gjorde det, och som man kan se på bildena är två flarn betydligt sämre och alla 4 är lite trasiga i ena kanten för att jag var tvungen att klippa isär dem.
 • När du tar ut dem från ugnen gäller det att vara ganska snabb. Ta din mugg eller portsjonsskål och lägg upp och ned, lägg sedan flarnet på och hjälp ev. till att forma de efter muggens/skålen kanter. låt det svalna där och vänd sedan upp det för att se hur fin skål du fått. 
 • Vänta med att lägga i chokladgrädden fören precis innan det är dags att servera. Har man en klasskuleslev tror jag att det skulle bli jätte fint att använda en sådan att lägga upp med. klicka på lite grädde på toppen och garnera med dina frukter.
 • Redo att avnjutas med en kopp kaffe, mums! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar