onsdag 10 oktober 2012

Surdegsbröd med torr surdeg

Jag var och letade i bakhyllorna och hittade en förpackning med "torkad surdeg" och jag tänkte att den måste ju testas. Resultat blev väldigt gott och fina bröd men tyvärr var de inte mycket till surdegssmak. Så i helhet skulle jag vilja ge det 4/5 degar men som surdegsbröd är det nog bara 2/5.

Jag följde receptet som stod på baksidan av förpackningen.
Däremot la jag till lite frön till garnering.
Här kan ni även hitta andra alternativ på surdegsbröd. 

















Du behöver:

  • 1 påse(50 g) Bagarens Rågsurdeg 
  • ½ pkt (25 g) Färsk KronJäst för matbröd 
  • 5 dl (500 g) Vatten, kallt
  • 8 dl (480 g) Vetemjöl special
  • 4 dl (240 g) Rågmjöl, grovt
  • 2,5 tsk (15 g) Salt eller Havssalt
  • 1 msk (20 g) Oliv- eller rapsolja
  • solrosfrön 

                Gör såhär:

  1. Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
  2. Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.
  3. Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 2–3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.
  4. Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 260°C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med ½ liter vatten i ugnen.
  6. Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220°C. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. Låt svalna på galler.