fredag 5 oktober 2012

Kanelbullar

Igår var som ni flesta kanske vet kanelbullensdag självklart bakade jag och Johan kanelbullar. Det blev tre plåtar med bullformar som var storlek "ganska små" skulle jag vilja säga. Det blev bra när jag fick misslyckas med tiden på första plåten, dem blev nämligen liite torra :P Man kan inte lyckas med allt.


















Du behöver:


150g rumsvarmt smör eller 1,5dl flytande
5dl mjölk
50g jäst för söta degar (röd)
1dl socker
0.5dl salt
2tsk stött kardemumma
13-14dl vetemjöl

till fyllning och garnering:
250g smör (rumsvarmt)
2,5dl socker
4-5msk kanel
1 ägg
pärlsocker


Gör såhär:

  • Smula jästen i en bunke och häll över mjölk som du hettat upp till 37grader
  • lägg ner smöret i bitar och rör ner salt socker och kardemumma.
  • häll tillsist ner mjölet och knåda 10 min med degblandare eller 15 min för hand.
  • jäs degen i bunken i 30-40 min eller till dubbel storlek
  • under tiden kan du blanda smör kanel och socker i en skål 
  • kavla ut degen till ca 3mm tjock (jag delade den i fyra och kavlade dem) 
  • smeta på smörblandningen och rulla ihop degen på längden och skär i 1-2cm tjocka bitar
    eller vik degen på mitten och skär remsor som du sedan "snurrar och knyter" 
  • låt bullarna jäsa i 1timma och pensla sedan med ett ägg och häll på pärlsocker
ställ plåten med bullarna i mitten av ugnen i 8-9min i 220grader