söndag 14 oktober 2012

Ciabatta från kungsörnens bakmix

Idag har jag testat att baka med en cibatta-mix från Kungsörnens bakmix sortiment.
Resultatet blev väldigt bra med tanke på att man bara behöver tillsätta vatten och jäst. Dock följde jag inte riktigt receptet på baksidan av förpackningen jag tog lite mindre vatten och hade bakat annat bröd innan så det var kvar lite av rågdegen som jag använde + av den anledningen att det stod att man skulle använda "rikligt med mjöl" och det strider ju mot det  vanliga ciabatta reglerna: "att använda så lite mjöl som möjligt, vika degen istället för att knåda så byt mjöl mot lite olja."
Så jag gjorde som "man ska göra" Jag bakade ut med nästan hela bakmixen, lämnade ca 1dl till utbakning men använde nog inte ens ½dl och det blev jätte bra resultat ändå. Annars följde jag anvisningarna som finns på paketet.
















Du behöver:

1paket Kungsörnen ciabatta mjöl-mix
25g blå jäst
6 dl vatten
1msk olivolja 


Gör såhär:


  • Lös upp jästen i 6dl fingervarmt vatten.
    (jag hade som sagt även kvar ca ½-1dl deg av grovt rågmjöl och mjölk i bunken) 
  • häll ner mjölblandnigen under omrörning och knåda den i 10 min om du använder maskin eller  15 min om du knådar för hand. 
  • olja en skål eller bunke med 1msk olivolja.
  • Häll över degen som ska vara ganska lös och låt den jäsa under bakduk i 30 min...
  • ...Häll upp degen på bakbord som du penslat lätt med olivolja och "dra ut degen" så den är ungefär en plåt stor. 
  • Jag skar den först på mitten på längden och sen tre gånger på tvären så jag fick 6 lika stora bitar. 
  • Sedan vek jag mina bitar 3-4ggr med en nypa mjöl där de behövdes och la upp dem på bakplåt. 
  • Låt dem jäsa ytterliggare 30 min, nu utan bakduk över. 
  • Sätt ugnen på 200grader. 
  • När de jäst klart ställer du in dem i ugnen (en plåt i taget) i ca. 25min.
    De ska gräddas i nedre delen av ugnen.
    Om man vill kan man även ha en plåt under med vatten i så blir skorpan extra "knaprig"