fredag 14 september 2012

nyttigt bröd med smak av kummin och fänkål

















Dett brödet gjorde jag faktiskt på måfå men jag tror att receptet som stårhär är ganska exakt, det viktiga när du gör brödet är att du knådar det ordentligt i assistent eller med brödkrokar och låter det jäsa ordentligt, tillsätt extra mjöl om degen är för klibbig, det ska vara precis så den inte fastnar på dina händer. Som sagt; bröder gjorde jag med det jag hade hemma och blev det bästa brödet jag gjort på länge så ni borde verkligen testa det. Det kanske ser mycket ut men år egentligen inte alls komplicerat.  Lycka till!


Du behöver:

Det som ska förberedas, kan fixas kvällen innan:
1,5dl vetekross 
(Ska ligga i blöt minst 10timmar innan användning)
1,5dl rågkross (Ska ligga i blöt minst 10timmar innan användning)
1dl dinkelflingor (har man inte 10timmar tar man mer dinkel ist.)
2,5dlvatten
                                                                       
Deggrunden:
2,5dl filmjölk
0,5dl sirap
0,5dl olivolja
50g jäst (blå) 
6dl dinkelmjöl
6dl vetemjöl
tsk bakpulver
2,5dl rumsvarmt vatten
1msk kummin
1msk fänkålsfrön
1msk flingsalt
                                                                       
Garnering och Fyllning:
1st ägg
solroskärnor
pumpakärnor
sesamfrön
lingon
hasselnötter
cashewnötter

Gör såhär:

  1. koka upp vattnet i en kastrull häll ner dinkelflingorna och låt puttra i ca.10 min tills de blir en gröt, häll av vete och rågkrossen som legat i blöt under natten och häll ner i gröten och blanda runt, låt svalna. 
  2. blanda filmjölk, sirap och olivolja i en skål eller i din bakassistent, kös jesten i blandningen. Mortla kryddorna och häll ner dem tillsammans med  lite av mjölet och bakpullvret i en skål,  Häll sedan ner de i degvätskan under omrörning, på låg hastighet knådar du nu degen medan du häller ner resten av mjölet och varvar emellanåt med vatten och grötblandningen. När allting blivit en deg som inte fastnar så låter du den jäsa på ett bakbord i 30 min.
  3. dela brödet 3st bitar, slå en limpa eller knåda de och använd dig av jäskorgar eller hur du vill ha brödet. de går att göra frallor också osv.
    När du slår en limpa kan du lätt knåda in den fyllning du vill ha, jag gjorde ett bröd med lingon och nötter.
  4. lägg bröden på plåt och pensla med ett ägg och stö på frön, låt brödem sedan jäsa under bakduk i 40 min.
  5. in med bröden i mitten av ugnen på 225grader mellan 10-15min, låt svalna på galler och njut sedan av fantastiskt gott hembakat bröd.


Bild 1 = Bröd innan andra jäsningen, Bild 2 = Ett färdigt bröd som svalnar på galler