måndag 10 september 2012

lite nyttigare fralla - steg för steg

Du behöver:

  • elvisp med degkrokar eller brödassistent
  • 5dl vatten 
  • 50g jäst
  • 50g smör
  • 1-3 msk brödsirap eller honung
  • 1,5tsk salt
  • 5dl vetemjöl - ev.mer
  • 2dl havrekli
  • 6dl dinkelmjöl
  • 1dl linfrön
  • 1st ägg och valfria frön till garnering



Gör såhär:

Börja med att sätta ugnen på 200grader 
Smält smöret och häll i vattnet, det ska vara en fingervarm vätska.
Smula ner jästen. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och häll ner resterande ingredienser i degvätskan.
häll nu ner ca 4/5 av mjölblandningen (kan behövas mer) i degvätskan under "omrörning" pö om pö tills de blir en deg som är liite kladdig.
kör den i brödassistenten i ca.10min och låt den jäsa 20min under bakduk. 



Efter 20 min sätter du igång assistenten igen och häller i resterande av mjölblandningen + ev.mer vetemjöl, det ska bli en lagom torr bröddeg denna gången som går att jobba med, kör i ca.10 min igen och låt den sedan jäsa ytterligare 30min eller till dubbel storlek. 

Dela upp degen i ca. 20st lika stora delar.
Rulla bollar och låt jäsa igen, ca 20min eller dubbel storlek.



                                                                          




Pensla bullarna med ett ägg och strö på fröna, jag valde att blanda solrosfrön, pumpakärnor och linfrön. Eftersom jag blanda tre sorter så blanda jag alla i en skål innan tillsammans med två nypor flingsalt för att underlätta det hela lite.. 











Ställ dem i mitten av ugnen på 200 garder i ca.15 min

Njut av nybakat gott bröd,
Lycka till!