torsdag 27 september 2012

Chokladbollar

Igår blev det chokladbollar på beställningslistan. Jag bakade nämligen det med barnen jag är barnvakt åt. Avsaknad av kokosflingor gjorde att vifick improvisera med det som fanns till garnering.













Du behöver:

5dl havregryn eller i mitt fall havrekli
l50g smör eller margarin
2dl socker
3-4msk starkt kallt kaffe 
3msk kakao
1tsk vaniljsocker

Exempel på garnering:

pärlsocker
kokosflingor
riven mörk choklad med valfri smak
strössel 
krossade nötter av valfritt slag


Gör såhär:

  • Värm smöret så de är mjukt, inte smält. 
  • häll i alla ingredienserna i en bunke och blanda Jag brukar använda mig av en elvisp till att börja med och sen knåda ihop allt för hand, Men självklart kan de göras för hand eller med en slev från början.
  • häll upp valfri garnering på ett fat och rulla bollar av smeten som är ungefär som pingisbollar och rulla sedan bollen i garnering och lägg på en talrik. 
  • När alla bollarna är rullade ställer du in dem i kylen, de borde stå minst 30 min innan servering kan dock stå ett par dagar om de är övertäckta så de inte drar åt sig smak från annat i kylskåpet.
TIPS!för att få "konditori" smak på dina chokladbollar kan du bland i lite riven choklad eller oboy i smeten och mixa havregrynen så de är finmalda innan du börjar.