tisdag 25 september 2012

Chokladbars

Detta blev mitt bidrag till "Månadens sötsak" Temat var choklad.
Vill man ha en nyttigare variant struntar man helt enkelt i glasyren som är på.
Johan tyckte exempelvis att det var godare utan men gillar man sötsaker ska man definitivt ha med glasyren. Receptet är helt eget, jag tog helt enkelt det som fann att tillgå i skafferiet. 


Du behöver:

275g messmör
4dl special K eller andra flingor
1dl nötter av valfri sort, jag valde hassel & cashewnötter
200g mörk choklad
1dl torkad frukt av valfri sort, jag valde lingon

Till glasyren:
10g smör
1msk sirap
1msk honung
½dl socker
½dl creme fraiche eller grädde
ev. lite vaniljsocker och bär till garnering

Gör såhär:


Smält smör & choklad i en gryta häll ner flakesen och nötterna och blanda om.. Häll ner bären eller frukten och häll sedan ut allt på en bakplåtsklädd form ca. 
20x15cm och ställ in i kylen. Här kan man vara klar och då ska man låta det stå i kylskåpet i minst 2timmar. 

Om du vill ha glasyr gör du såhär:
använd samma gryta som du smält allting i innan, de blir bara gott med lite chokladsmak i glasyren. smält smöret, häll ner honung, sirap och cf eller grädden koka upp och häll ner sockret. Låt detta koka i minst 20 min, rör om med jämna mellanrum. Kokar man i ca.40 min får man ungefär en knäck eftersom de är nästan samma ingredienser så du kan välja själv hur "stel" du vill ha din topping, garnera ev. med lite mer bär eller frukt.