söndag 12 augusti 2012

Västerbottenpaj

Jag bakade västerbottenpaj till våran kräftskiva som vi hade förra helgen,
jag gjorde två stycken på 11 pers. och de blev total-ränsat i pajformarna. 



Du behöver:

till pajdegen:
3-4dl vetemjöl
150g kylskåpskallt smör
1msk vatten
en nypa salt. 
ev. en matberedare
Till fylningen:4dl västerbottenost
4st ägg
4dl mjölk
1dl cremefraiche eller grädde
salta och peppra efter eget tycke, 
kan även krydda med lite timjan eller oregano om så önskas. 


Gör såhär:

  1. Börja med att sätta ugnen på 200grader
  2. fördela smöret i bitar i en matberedare mixa ihop det tillsammans med de resterade ingredienserna, börja med 3dl mjöl och känn sedan efter om de behövs lite till efter hand. Det ska bli en slät och mjuk deg. Den ska inte vara kladdig men heller inte torr.
  3. lägg pajen att vila i kylen i plastfolie och om du har plats kan du även ställa in din pajform i frysen på samma gång, de underlättar när du ska klä den med degen.
  4. Förbered nu fyllningen, det är inte svårare än att du vispar upp äggen med salt och peppar sen tillsätter du cf eller grädde, vispa något och häll sedan i resterade av ingredienserna. Om du inte köpt färdigriven ost får du såklart riva den själv först. ;) 
  5. Nu trycker du ut pajdegen i formen eller kavlar den på ett mjölat bakbord så den är i rätt storlek för din form, nacka botten med en gaffel och sedan förgrädda i 5min.
  6. fyll de förgräddade pajskalet med äggstanningen och grädda i mitten av ugnen i ca.25min.
    den ska ha fått en fin brun yta ovh när du skakar lite på formen ska fyllningen vara"fast"
  7. Ta ut pajen och låt svalna. OBS! denna pajen funkar att äta både varm och kall och kan förvaras i kyl 3-6 dagar