onsdag 22 augusti 2012

citron-cheesecake med lakrits


Du behöver:


ca. 14st Digestivekex till botten.

Grundsmet

3 ägg - separerade
1 dl socker
300 g philadelfiaost eller annan naturell färskost

Lakritsmousse

1½ dl grädde
0,75 gelésocker multi
40 gr saltlakritskonfekt
ev några droppar svart karamellfärg

Citronmousse
1½ dl grädde
0,75 dl socker multi
saft + rivet skal av en citron


Gör såhär:

Koka upp grädde, socker o lakrits och rör tills lakritsen smält tillräckligt för att ge grädden den smak du önskar. 
Tillsätt ev karamellfärg. (vi hade bara röd, så de rosa på bilden är lakrits)
Låt svalna lite och under tiden kan du 


Separera äggvitan och äggulan i varsin bunke,
börja med att vispa vitan till ett hårt skum 
vispa ihop äggulorna med socker och naturell färskost 

Blanda ner lakritsgrädden med hälften av grundsmeten,
häll ner de i ostsmeten och vispa upp, vänd sedan ner äggvitan 
och häll sedan allting över kexbotten. Jag brukar bara använda 
ca14st söndersmulade digidtivekex


Ställ in i frysen några minuter.


Gör under tiden citronfyllningen på samma sätt som lakritsgrädden

Koka upp allt, låt svalna lite och blanda sedan med andra hälften av grundsmeten

Du gör precis som med lakritsgrädden.

Ta ur cheesecaken ur frysen, häll på citronmoussen och ställ in i frysen i minst 4 timmar.