onsdag 1 augusti 2012

Cappuccinotårta

Jag gjorde en Cappuccinotårta på beställning av Johan till hans faders födelsedag,
de var för mycket kaffesmak för min del men Johan och de andra gillade den.
Jag la faktiskt på extra hallon innan servering och den bör även serveras med en klick grädde bredvid.
Gillar man inte kaffe-smakande tårtor kan jag ändå rekomendera denna tårtbottnen,
den smakade fantastiskt gott och jag kan tänka mig att en bananfyllning eller hallonfluff skulle göra sig perfekt tillsammans med chokladsmaken och sen kanske ett dummleöverdrag?
Det kanske blir nästa experiment, vem vet.


Du behöver:


Tårtbotten och lock:
4dl vetemjöl
3tsk bakpulver
3 msk kakao
1 ½ tsk vaniljsocker
60 g smör
100 g mörk choklad
2 ägg
4 dl strösocker
1 ½ dl kokande vatten

Kaffefyllning:
3 dl vispgrädde
2 msk florsocker
2 tsk snabbkaffe

Smörkräm:
200 g smör
5 msk kakao
6 msk florsocker
4 tsk snabbkaffe
Grädde och Hallon eller andra bär till garnering

Gör såhär:


Sätt ugnen på 175°C. lägg ett bakplåtspapper i botten på formen.
Blanda sedan mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker i skål.
Smält smöret tillsammans med chokladen. och låt svalna något.
Vispa ägg och strösocker tills det blivit en vit och fluffig smet.
Vispa sedan ner mjölblandningeni äggsmeten och 
rör  även ner chok-ladsmöret.och det kokande vattnet. Det ska vara en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda ca.35min.
 i mitten av ugnen. Kakan ska vara "torr"

Nu till kaffefyllningen: Blanda grädde, florsocker och snabbkaffe i en skål 
Vispa grädden hårt med en elvisp och ställ sedan i kylen. 
Smörkrämen är lika lätt att göra:
Vispa rumsvarmt smör, kakao, florsocker och snabbkaffe. 
Blanda ner 4 msk ljummet vatten och vispa till en slät kräm.

När kakan har svalnat delat du den på mitten med en lång kniv eller dyl.lägg på ca. 3/4 av kaffegrädden som fyllning och sedan på med locket.Smeta på smörkrämen på hela kakan och garnera med resten av grädden och bär.servera med extra grädde vid sidan.