tisdag 3 juli 2012

Tekakor på rågsikt

Har kommit hem till mor och far, som vanligt får det bli ett brödbak så de får lite hembakat bröd i frysen. Det är ju aldrig fel! :D 






Du behöver:

50g smör
5dl mjölk
50g jäst
1,5tsk salt
3 msk ljus sirap
1 msk brödkryddor (valfritt)
ca 8dl rågsikt
ca 6dl vetemjöl
& en bakassistent 

Gör såhär

Smält smöret i en kastrull, häll ner mjölken och värm tills de är fingervarmt
Smula ner jästen och blanda runt tills den löst sig, häll i kryddorna och saltet
och häll ner degvätskan i bakassistenten.
Börja med att hälla ner rågsikten och blanda till en smet
häll ner sirapen och starta maskinen igen och under tiden den kör häller du ner vetemjölet
tills du ser att degen släpper från maskinens väggar, känn då om brödet är klart.

jäs brödet i ca 30 min, till dubbel storlek.
Gör ca 30 - 35 deg klumpar och kavla ut till tekakor och låt jäsa ytterligare 30min.

Släng in i mitten av ugnen på 225grader i 12-15min