tisdag 29 maj 2012

vegetarisk lasange

Grönsaker som behövs för 4-5pers:

  • svarta bönor
  • ca.700g svarta bönor, ex. två förpackningar gogreen 
  • 2-3 morötter
  • ca.10st broccoli buketter som du sedan delar i mindre bucketter
  • 1st gullök och 3st vitlöksklyftor 
  • 1st suchini 
  • jag tror jag hade en paprika.
  • det spelar inte så stor roll, man tar det man tycker är gott,
    dock är suchinin och bönorna ganska viktiga.

Detta behövs för att göra såser:

  • passerade eller krossade tomater, ca.500g
  • 5dl grädde
  • 4dl mjölk
  • ½-1dl  majzena redning
  • 2dl riven ost
  • salt, peppar ev.riven muskotnöt. 
  • och sen det sista du behöver är mozzarella ost och lasangeplattor. 


Gör Såhär:


  • Hacka alla grönsaker förutom suchinin i hyfsat lika stora bitar och fräs på i en stekpanna så alla grönsaker blir lite mjuka och brynta. Kom ihåg att tina upp broccolin i ljummet vatten innan du slänger i den ifall du använder dig av fryst broccoli.


  • Häll i tomatkrossen och låt det koka ihop, smaka av med salt, peppar och vitlök.


  • Sen ska du göra den vita såsen; Börja med att hälla i mjölken och grädden i en gryta och låt det koka upp, sänk plattan till hälften så det inte finns risk att det bränner. Häll i majzena redning eller annan redning om så önskas och rör om till önskad tjockhet är på såsen, Det ska vara en sås och inte en stuvning, dessutom ska osten i efter detta och den kommer också göra så såsen tjocknar en aning. smaka av med salt, vitpeppar och ev. lite riven muskotnöt 


  • Skiva suchinin i ½cm tjocka och ca.5cm långa skivor 
  • börja med att lägga lite vit sås i botten på en ugnsfast form och fortsätt sedan med dina grönsaker i tomatsås, lägg ett lager med suchini så som bilden visar under. Detta är ett alternativ för att få mer att tugga i och slippa allt för mycket lasangeplattor..


  • ..forsätt med att hälla på lite vit sås, lägg på lasangeplattor, och häll på ett till lager vit sås.
    Sen börjar du helt enkelt om; grönsaker i tomatsås, byt suchinin mot mozzarella ost denna omgången eller använd både och om du vill det, lägg lager med vit sås, plattor, vit sås osv.
  • Ställ sedan in det i mitten av ugnen på 200grader i-45-50min, efter halva tiden kan du ta ut den och toppa med lite ost som sedan får smälta med inne i ugnen. Inte så  nyttigt kanske, men super gott!