tisdag 17 april 2012

Råksiktskakor


Du behöver:
3dl mjölk
2dl vatten
50g smör
50g jäst
2msk matolja
1½tsk salt
1msk honung
1½tsk bakpulver
6dl rågsikt
7dl vetemjöl
1dl lintrön
1dl solrosfrön
rivet äpple eller morot.


Gör såhär:

  • Smält smöret och häll i mjölken och vattnet. Det ska bli en fingervarm vätska 
  • Häll ner salt och matolja och häll sedan degvätskan i en bunke och smula i jästen 
  • Tillsätt honung, vetemjölet och den rivna moroten eller äpplet.
  • starta degblandaren 
  • häll efter ett tag ner resten av de torra ingredienserna och ta mjölet lite pö om pö ifall det skulle behövas mindre eller kanske mer. 
  • låt den knådas i 15min och sedan ska degen jäsa till dubbelstorlek ungefär ca. 30 min.
  • baka ut den till 3 st brödkakor, nagga och gör ett hål i mitten 
  • låt jäs igen (under bakduk) ca. 15 min 
  • in i ugnen på 225grader i 10-13min
  • Låt svalna under bakduk.